Pluizige en harige garens, wat is het verschil?
17 maart 2021 
6 min. leestijd

Pluizige en harige garens, wat is het verschil?

“Pluizig garen”, we noemen het vaak op die manier, maar het kan werkelijk vanalles zijn. We bedoelen er meestal één van de fantasiegarens mee die tegenwoordig hélemaal hip en trendy zijn.

Het is niet altijd gemakkelijk te weten welke precies bedoeld wordt, want die fantasiedraden zijn toch wel heel verschillen. Sommige mensen bedoelen het superfluffy Furry garen, andere het harige Brazilia. Allebei leuk, maar met een héél ander effect.

Laten we ze even allemaal op een rijtje zetten, en eens kijken naar de verschillende garentypes.

Harig garen

Harig garen wordt in het Engels “eyelash yarn” genoemd.

De basis is een 100% polyester draad (meestal een kettingdraad) waarop allemaal kleine haartjes ingepland staan. Deze haartjes staan allemaal in een welbepaalde richting, en evenredig verspreid over de basisdraad. De inplanting van deze haartjes, de dikte en de lengte ervan bepalen het uiteindelijke effect.

haken met harige wol

De draad zelf is redelijk dun (toch zeker in vergelijking met andere fantasiegarens). Je kunt ‘m daarom gemakkelijk mengen in projecten met haakkatoen op haaknaald 2,5-3 mm. Het harige garen zelf haak je best op een iets grotere naald (3,5 – 4 mm). Er wordt immers extra ruimte verbruikt door de haartjes op de draad.

harig haken

In België en Nederland zijn vooral de Schachenmayr Brazilia en Scheepjes Panda bekend. Deze garens zijn zeer vergelijkbaar.

Het uiteindelijke effect van deze harige garens geeft is dat van een korte coupe haar. Het geeft een bijna stekelig effect, dat zich perfect leent voor het haar op een popje, een egeltje of een baal stro. Je kunt het gebruiken voor alles wat er een beetje piekerig mag uitzien.

brazilia

Bij het haken met dit garen vallen de meeste haartjes aan de achterkant van je werk. Haak je in het rond, dan zit het meeste haar dus aan de binnenkant van je werk. In amigurumi moet je dus je werk met dit garen binnenstebuiten draaien voor het leukste effect.

Lees nog meer tips over dit garen in dit blog. 

Teddy garen

Het teddygaren doet een beetje denken aan het aaien van een fleece dekentje. Het is een zacht, pluizig garen. Op het eerste zicht  lijkt het een volle draad, maar dat is niet zo.

Ook nu  heb je een basisdraad die op zichzelf relatief dun is. Net zoals bij harig garen, staan er ook nu draadjes op deze basis ingepland. Ze zijn echter veel korter én veel pluiziger dan het harige garen. Ze staan ook veel dichter op elkaar ingepland.

scheepjes soft

De basisdraad wordt als het ware volledig omwentelt door pluizige draadjes. Door deze pluizigheid verdwijnt de definitie van je steken volledig. Of je nu stokjes, vasten of een ingewikkeld combinatiepatroon gebruikt: je ziet er niks van :).

pluizige wol

De voor- en achterkant van dit garen is gelijk. In tegenstelling tot harig garen, hoef je je werk dus niet binnenstebuiten te keren. Hou er wel rekening mee dat je ook hier een grotere naald moet gebruiken. Je moet immers niet alleen de basisdraad haken, maar ook het pluis de ruimte geven een plekje in te nemen. Haaknaald 5 mm is voor de meeste teddy garens perfect.

Teddygarens geven een vlak, zacht uiterlijk, en lenen zich supergoed voor het maken van schaapjes en andere aaibare knuffeltjes.

schaap haken
Schachenmayr Lenja Soft in een schaapje uit de speelbalcollectie van Het Haakbeest.

Furry garen

Furry garen wordt dikwijls ook “fluffy” genoemd. En zeg gerust maar superfluffy. Dit garen is een nepbont garen, ook gekend als “Faux Fur”. Het uiterlijk is, eens verwerkt, dat van een echte vacht.

De vacht wordt ingepland op een stevige basisdraad. Daar waar de pluis van een Teddy garen meer rondom rond ingepland staat op de basisdraad, staat bij een Furry garen de vacht aan één kant. Het pluis is echter zo dik en fluffy, dat je daar niks van merkt tijdens het haken.

furry haken

Het is “nepbont” en dus gemaakt van synthetisch garen. Het is 100% polyester. Omwille van het vele haar, is dit type garen behoorlijk zwaar (ook al voelt dat niet zo). Je hebt dus niet veel meter op een bolletje. Belangrijk om aan te denken als je een project gaat starten.

Dit garen krijg je alleen met een hele dikke naald verwerkt. Gebruik een (haak)naald 9 mm. Maar maak je geen zorgen dat je gaten zult krijgen in je werk: de vacht vult de ruimtes op.

nepbont haken

Het geheel geeft het uitzicht van een echt beestje. Het is ook geweldig als omranding van een vest of muts.

waterspeelgoed haken
Dit waterratje is de perfecte vervanging van een waterballon. Ook voor katten is het een geweldig speeltje. Net echt! 

Chenillegaren

Chenillegaren dankt zijn naam aan zijn uitzicht: het komt van het Franse woord voor rups.

De draad wordt gevormd door een basisdraad, waarrond dan een tweede, dikke polyesterdraad wordt gesponnen. De dichtheid van deze draad bepaald de fluffigheid van de draad.

chenille
Schachenmayr Luxury Velvet is een superdichtgesponnen draad. Ultieme zachtheid dus.

Ondanks het zachte, pluizige effect, blijven de gehaakte steken nog wel gedefinieerd. Helemaal “vacht” is het dus niet, in tegenstelling tot de Teddy en Furry garens.
Dat maakt dat dit garen net wat makkelijker is om te verwerken.

chenille

Een groot nadeel aan deze draad, is dat hij ontzettend pluist bij het knippen. De dikke polyesterhaartjes zitten immers rond de basisdraad, en er niet aan verankerd. Van zodra je de draad gaat knippen, rafelen de draadjes uit.

Ook deze draad haak je met een dikke naald. Voor de Luxury Velvet kies je best voor haaknaald 6 mm.

Dit garen kun je echt voor vanalles gebruiken. Een ultrazachte knuffelbeer, maar ook een heerlijk fijn vestje, sjaal of ultiem zacht dekentje.

chenille beer

Dit zachte beertje is het startbeertje uit de Leer Haken reeks. Met chenillegaren wordt dit beertje zo’n 25 cm groot. 

Andere pluizige garens

Natuurlijk zijn er nog veel andere fantasiegarens op de markt. En er komen er doorheen de jaren vast nog wel bij. Het is interessant om te experimenteren met de verschillende types en te ontdekken welk effect ze geven.

Sommige fantasiegarens zijn niet geschikt om mee te haken, bijvoorbeeld garens waarin kralen zijn verwerkt, of die enorm variëren in draaddikte. Andere dan weer wel, zoals mohair of alpacawol. Deze worden voor knuffels heel wat minder gebruikt, omdat ze wat minder makkelijk wasbaar en kostbaarder zijn. Toch kunnen ze een leuk effect geven aan een amigurumi.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen