Hoe kun je een tekening in je haakwerk inhaken?
01 december 2021 
3 min. leestijd

Hoe kun je een tekening in je haakwerk inhaken?

Een tekening of patroon in je werk haken, dat is supermooi. Het kan op verschillende manieren. Je hebt misschien al wel een keer van de “corner to corner” gehoord? Of van pixelhaken? Of tapestry? Wat is het verschil, en wanneer kies je waarvoor?

Even op een rijtje.

1. Corner 2 corner

Met de corner 2 corner steek werk je, zoals de naam het doet vermoeden, van hoek tot hoek. Je begint in de rechterbenedenhoek als je rechtshandig bent. Je werkt zo in een diagonaal naar boven.

Het haken gaat snel, en het patroon haakt lekker weg.

Met dit type haakwerk is elk blokje op je tekening 3 stokjes. Dat wil zeggen dat je geen complexe tekening kan inhaken. De blokjes zijn immers vrij groot.

2. Block stitch

Ook met een block stitch kun je een dekentje opdelen in vlakken. Hierbij worden de blokjes opgedeeld door vasten ertussen.

In de eerste rij haak je stokjes, waarbij 3 stokjes per “blokje” telt. Daarna haak je, met een andere of dezelfde kleur, *1  v, 3 l*, waarbij je de vaste tussen elke 3 stokjes haakt. Vanaf dan haak je 3 stokjes over de 3 l-ruimte. Deze 3 stokjes zijn telkens een blokje.

Ook bij dit type blokjes kun je geen gedetailleerde tekening maken.

3. Intarsia

Bij intarsia ga je gewoon van kleur wisselen waar nodig. Je laat de draden niet meelopen, maar laat ze wachten op bobijnen of breivisjes tot ze weer aan de beurt komen. Deze techniek is ideaal voor het maken van dekens, waarvan de achterkant ook mooi moet zijn.

Het grote voordeel van deze techniek, is dat je haakwerk niet stevig en zwaar wordt, omdat je de draden niet laat meelopen. Je kan ook zeer veel kleuren gebruiken, omdat je ze allemaal kan laten wachten op bobijntjes.

Deze techniek kan je zowel bij vasten als stokjes toepassen.

Voor vasten telt elke vaste als één blokje (want een vaste is immers even breed als hij hoog is). Voor stokjes tel je 3 stokjes per blokje. De meest complexe patronen kun je inwerken met vasten. Het haakwerk wordt dan wel behoorlijk vaster dan stokjes. Daar moet je natuurlijk wel op letten, zeker wanneer je een deken haakt.

4. Tapestry haken

Het typische tapestry haken kenmerkt zich door het haken van vasten, net zoals bij het pixelhaken. Je gaat hierbij echter alle draadkleuren mee laten lopen doorheen het ganse werk.

Daar wordt het heel stevig van. Denk er bij deze techniek ook aan dat je véél meer garen verbruikt, omdat alle draden de hele tijd doorheen je werk blijven meelopen.

Het aantal kleuren dat er per rij kunnen gebruikt worden, is – in tegenstelling tot bij intarsia – beperkt tot een paar kleuren. Je kan immers geen 10 draden mee laten lopen zonder dat het een zootje wordt. Traditioneel worden er 2 a 3 kleuren per rij gebruikt.

Tapestry haken kan je in het rond of in rijen. In het rond werkt net iets beter, want de meelopende draden zijn altijd meer zichtbaar in de teruggaande rij.

5. Mochilla haken

Mochilla haken lijkt op tapestry, maar heeft een paar verschillen. Bij mochilla haken haak je vasten in een yarn under techniek, zodat je vasten het uiterlijk van een X krijgen.

Een ander kenmerk is dat Je enkel in de achterste lussen haakt. Daarmee krijg je horizontale lijnen in je werk.

Beiden zorgen er voor dat de steken recht boven elkaar komen te liggen.

6. Fair Isle

De fair isle techniek is meer gekend bij het breien. Typisch hieraan is dat je het enkel in het rond kan gebruiken, en dat je een mooie en een slechte kant hebt. Je gaat immers aan de binnenkant de draden meedragen, maar ze niet inhaken zoals bij tapestry of mochilla, maar de draden aan de binnenkant los laten “vliegen“.

Deze techniek is ideaal als de binnenkant er niet toe doet. Je hebt ook een maximum van 2 kleuren per rij, omdat je de draad los laat meelopen. Dat kan niet met heel veel kleuren.

7. Mozaiek

Het haken van een mozaïek geeft een supermooi en ingewikkeld effect. Toch ga je per rij slechts 1 kleur gebruiken. Je gaat het kleurwisseleffect creëren door het gebruik van steken die dieper gaan dan hun initiële rij. Bijvoorbeeld door het gebruik van diepe vasten of reliëfstokjes.

Ben je op zoek naar de uitwerking van deze steken zelf? Neem een kijkje in onze haakacademie ;).

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
T. Romeijnders-Beeks
Door

T. Romeijnders-Beeks

op 11 Jun 2022

Geachte mevrouw, Kun je een tapestry patroon ook omzetten naar een mozaiek patroon. M.v.g.

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 11 Jun 2022

Bij eenvoudige tekeningen zou het in principe wel mogelijk zijn om eenzelfde soort "tekening" te bekomen, maar het blijft een beetje appelen met peren vergelijken ;). Ik zou ze dus niet zo snel proberen om te zetten.

vandevenne marina
Door

vandevenne marina

op 20 Jul 2023

maar hoe komt het dat mijn haakwerk als ik kleuren inhaak helemaal scheef trekt marina11960@hotmail.com met vriendelijke groeten

Reactie plaatsen