Review: Luxury Velvet
27 oktober 2020 
4 min. leestijd

Review: Luxury Velvet

Luxury Velvet is een prachtig chenillegaren van het Duitse Schachenmayr. Het heeft een prachtige glans en een volle draad. Dankzij de prachtige kleuren en het zijdezachte gevoel kun je niet anders dan deze bolletjes aaien.

Over het bedrijf

Schachenmayr is een heel bekende naam in de haakwereld. Ze zijn al sinds 1822 actief in de hobbysector, en hun Catania-garen is al tientallen jaren razend populair. Ook het populaire sokkengaren Regia, is van hun hand. Dit Duitse bedrijf weet dus waar ze mee bezig zijn.

En dat is duidelijk te zien aan dit garen!

Wat is chenillegaren?

Luxury Velvet is een zogeheten “chenillegaren”. De naam is afkomstig uit het Frans, en betekent “rups”. Als je naar de draad kijkt, kun je dat zo zien: hij doet meteen denken aan die leuke rupsjes aan etalagekoord die je als kind vast door je handen hebt laten gaan.

chenille

De draad wordt gemaakt door een dunne draad als basis te nemen, en daar een dikke, polyester draad omheen te wentelen. Deze dikke draad wordt daarna in de lengte doorgesneden, waardoor je dus allemaal “draadjes” krijgt die dwars op de hoofddraad staan. Al naargelang de lengte waarop de draadjes worden afgesneden, en de dichtheid van omwenteling, krijg je een ander soort chenille.

In principe kan chenillegaren met verschillende materialen worden gemaakt. In borduurchenille vind je bijvoorbeeld nog weleens een zijden versie. In de haakwereld zul je bijna altijd synthetisch chenille tegenkomen.

De technische fiche

  • 100% polyester.
    Een synthetische draad dus. Opgelet met blocken (met een strijkijzer kun je deze draad makkelijk verbranden) en te heet wassen.
  • 100 g per bol
  • 75 m per 100 g.
    Best zwaar dus. Dat kan ook niet anders, want er zitten honderd(duizenden) draadjes op de draad.
  • Superbulky (weight 6)
  • Voor (haak)naald 6,00 mm.
    Omdat het zo’n dikke draad is, heb je een relatief grote haaknaald nodig. Geen zorgen dat je gaatjes in je werk krijgt als je knuffels haakt: de pluis vangt het wel op.

Luxury Velvet, wat een luxe!

Als je deze draad bekijkt, dan snap je meteen het voorzetsel: het heeft een ongelooflijk mooie glans. In het licht lijkt deze wel te schitteren. Magnifiek! Hij voelt ook gi-ga-gantisch zacht. Je kan niet anders dan dit bolletje aaien.

Zelfs als je er nooit iets mee gaat maken, ga je het wel minstens één keer per week knuffelen.

De draadjes staan geweldig dicht bij elkaar. Het geeft een mooie, volle draad, die ook prachtig verwerkt. De basisdraad is behoorlijk stevig. Je kunt hem breken met de hand (het is en blijft een synthetische draad natuurlijk), maar je hebt er wel al wat kracht voor nodig. Toppie, want je wil natuurlijk niet dat je draad breekt als je een knuffel in elkaar zet.

Verwerkt ziet deze draad er ook tof uit. In tegenstelling tot teddy of furry garen, kun je de steken nog wel van elkaar onderscheiden. Dat maakt deze draad net iets makkelijker om mee te werken dan zijn harige vriendjes. Toch heeft hij een groter knuffelgehalte dan een knuffel uit katoen.

het haakbeest chenille

The downside van chenille

Natuurlijk is het niet allemaal wonder en glorie.
Chenillegaren heeft zo zijn nadelen, en ook deze Luxury Velvet ontsnapt daar niet aan.

Rupsenpluis

De dikke draad zit om de basisdraad heen gewonden. Dat wil zeggen dat van zodra je in deze draad gaat knippen, de “haartjes” dus ook los komen van de basisdraad. Dat is een eigenschap van het productieproces en zal bij elke chenilledraad zo zijn. Vervelend is het wel, zeker als je een project hebt met verschillende kleuren waar je vaak af en aan moet hechten.

Luxury velvet

Opgestropt

De draad stropt gemakkelijk op. De haartjes zijn net ultrazachte stekeltjes. Dat maakt het wat lastiger om met deze draad dingen in elkaar te zetten. Een goed trucje: haal éérst de chenille van de basisdraad af, en naai dan het onderdeel vast met de basisdraad alleen. Dat bespaart je een hoop frustratie.

Ook het maken van een magische ring is, net zoals bij andere pluizige garens, met deze luxedraad wat minder gemakkelijk. De ene keer gaat het als vanzelf, de andere keer krijg je hem niet dichtgetrokken. Ook dit is makkelijk op te lossen.

Eindconclusie

De naam van deze draad mag er terecht zijn: dit is de allerbeste chenilledraad die ik al in mijn handen heb gehad. Zijdezacht, een mooie volle draad, en een prachtige glans.

Het kleurenaanbod is sprankelend en goed gekozen. Er zitten zowel mooie natureltinten als levendige kleuren in. Voor ieder wat wils, en goed combineerbaar.

Je kunt dit prachtige garen hier vinden.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen