Hoe bereken ik hoeveel ik nodig heb voor mijn pixeldeken?
05 mei 2021 
in Tools
1 min. leestijd

Hoe bereken ik hoeveel ik nodig heb voor mijn pixeldeken?

Pixeldekens, I LOVE IT. Ik vind het zo fantastisch om die verschillende kleuren in je haakwerk tot leven te zien komen. Wat eerst een hoopje kleuren bij elkaar is, wordt rij na rij een prachtige tekening. Maar als je het nog nooit gedaan hebt, is alleen al alles bij elkaar zoeken een heuse klus.

Zo vroeg Mathilde ons via de Haakacademie om hulp. Zij wilde een pixeldeken haken in de corner to corner steek.
(Mathilde is een fictieve naam, omdat dit project een cadeautje is, en we niet zeker weten of het al bekend mag zijn wie dit maakt 🙂 Geheimdoenerij is ons vak.)

Ze vond een mooie teltekening van een gewéldige lama. Maar hoe wist ze nu hoeveel ze van alles nodig had? Het zou toch zonde zijn als ze tekort kwam? Stel je voor dat er dan een lijn door het verschil in kleurbad in haar uren werk zou zitten? Dat zou echt vreselijk jammer zijn.
Teveel kopen dan maar? Maar 10 bollen Catania te veel kopen, dat vond haar portemonnee ook niet zo leuk.

Snap ik!

Met een beetje wiskunde (met dank aan de geduldige en enthousiaste leerkracht in het middelbaar) kom je een heel eind. Een beetje procenten hier, een beetje vergelijken daar. Je kan eigenlijk best vrij accuraat gaan uitrekenen hoeveel je van elke kleur in je pixeldeken nodig hebt.
Nu kan ik het je (net als mijn wiskundeleerkracht destijds) met man en macht proberen uit te leggen, maar dat laat ik toch maar liever aan mijn wiskundeleerkracht over. Dus ik besloot dat ik het je ook gewoon gemakkelijk kan maken :).

En dus creeërden we… een omrekentool voor jouw pixeldeken!

Het enige wat je nog moet doen, is een proeflapje maken in dezelfde steek als je pixeldeken (I know, niet zo leuk, maar doe het toch maar) en… vakjes tellen.
Daarna gewoon eventjes alles invullen et voila, de rekenfunctie doet de rest. Handig toch?

De tool is vrij te raadplegen. Hij werkt voor elk type garen en voor elke steek, zolang je maar éérst een proeflapje maakt.

omrekentool voor pixeldeken

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen