Wat met belastingen en controle op je haakverdiensten?
30 augustus 2020 
in Tools
4 min. leestijd

Wat met belastingen en controle op je haakverdiensten?

In andere blogs kun je meer lezen over hoe je de prijs voor je haakwerk kan bepalen, hoe je je haakwerk aan de man krijgt, en waar je wel en niet moet op letten als je op markten gaat verkopen.

Als je dat allemaal mooi hebt toegepast, en je verdient wat aan je gehaakte spulletjes, hoe moet dat dan met belastingen en controle? Zwartwerk is (uiteraard) niet de bedoeling, maar een echt “bedrijf” opstarten vind je misschien ook wat overkill?

We spraken met Dirk Braet, belastingtovenaar, en vroegen hem wat de beste manier is om je inkomsten in te brengen (zodat je er zoveel mogelijk aan overhoudt natuurlijk!)

Disclaimer: De vermelde gegevens in dit blog werden zo goed mogelijk naar waarheid samengesteld in overleg met relevante experts in hun vakgebied. Hoewel de regelgeving in Europa naar alle waarschijnlijkheid gelijk ligt is de vermelde informatie specifiek samengesteld op basis van de Belgische wetgeving op 01/01/2020. Niet tegenstaande grondig onderzoek en controle door specialisten blijft het mogelijk dat er enerzijds een wetgeving wijzigt en anderzijds dat jouw unieke situatie andere verplichtingen met zich meebrengt. Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is alles met de juiste intentie te doen naar de geest en de letter van de wet. Bij twijfel raden we aan om een goedkeuring te vragen aan de auteur/belastingsdienst.

Wat met belastingen en controle?

In het kort:

  • Maak je winst? Dan moet je belast worden.
  • Is jouw verkoopprijs kleiner of gelijk aan de aankoopprijs? Dan hoef je (uiteraard) niets aan te geven. Je hebt immers niets verdiend.

Maak je winst met je hobby, dan heb je een extra inkomen en dien je dit aan te geven.

Maak je geen winst? Of maak je misschien verlies, omdat je niet voldoende doorrekent? Dan zou je je hobby als verlies kunnen aangeven op je personenbelasting. Echter is de kans  miniem dat de fiscus met een dergelijk verlies akkoord zal gaan. Bij verlies geef je dus best niets aan maar hou je alle bewijsstukken (aankoopbonnetjes, facturen,…) goed bij. Stel dat je controle krijgt, kan je bewijzen dat je recht in je schoenen staat.

Wat als je haakwerk geld (winst) opbrengt?

Ook hier kunnen we dit opsplitsen in 2 categoriën: éénmalige winst of op regelmatige basis.

Heb je een éénmalige verkoop met winst, dan vul je op je belastingsaangifte onder de rubriek “Divers” je winst in. Deze winst zal vervolgens voor 33% belast worden.

Indien je regelmatig iets verkoopt (via om het even welk kanaal), dan dien je de opbrengsten en de kosten te vermelden in deel 2 van de aangifte in je personenbelasting. Je zet het daar onder de rubriek “Baten & winsten”. Deze winst zal samengevoegd en belast worden met je andere inkomsten (bv. loon, pensioen, werkloosheidsuitkering, ziekte-uitkering enz.).

Hoe zit dat met de inkomsten van je verkochte spullen?

Valt je winst onder de rubriek “Baten & winsten”, dan wordt er niet alleen naar jouw winst van je haakwerk gekeken, maar naar het totaal van al jouw inkomsten samen. Dus inclusief eventueel loon, uitkeringen, enzoverder… Je wordt dus met andere woorden belast op het totaal van al deze inkomsten.

Voor deze inkomsten geldt een magische grens, namelijk € 8.860* – Dirk Braet, belastingtovenaar

Blijf je met je totale inkomsten onder deze grens, dan ben je belastingvrij.

Kom je hierboven? Dan zal je op de winst van je hobby belast worden. Hoeveel dat is? Dat hangt af van jouw gezinssituatie, andere inkomsten, aftrek van leningen, pensioensparen, … Wil je het graag exact voor jouw situatie weten? Contacteer dan even een boekhouder. Die kan je dat perfect vertellen.

*Dit cijfer dateert van 2020

Zelfstandige in bijberoep

Van zodra je winst en/of regelmatige verkopen hebt (dus meer dan zomaar een hobby), dan ben je in feite een zelfstandige. Je dient dan bij het ondernemersloket een ondernemingsnummer aan te vragen (kostprijs: €89,50) .

Dat doe je het liefst als zelfstandige in bijberoep.

Om dat te kunnen doen, moet je minstens halftijds werken en per kwartaal 235 uren presteren (berekent in een 38 urenweek).

Heb je een vervangingsinkomen als werknemer of ambtenaar (bijvoorbeeld een werkloosheidsuitkering of een uitkering van arbeidsongeschiktheid), dan kan je onder bepaalde voorwaarden toch als zelfstandige in bijberoep beschouwd worden. Hoe dat in dat geval gaat, vraag je best op voorhand na bij de RVA en/of mutualiteit.

Als je “huisvrouw” bent zonder inkomen, gehuwd met een fulltime werkende partner. Dan lijkt een bijberoep in eerste instantie niet mogelijk, maar op basis van het huwelijk (dat wel voldoet aan de voorwaarden van een bijberoep) kan je alsnog aansluiten onder artikel 37.

De sociale bijdrage, betaal je die ook?

Als je gestart bent als zelfstandige (in bijberoep), en een ondernemingsnummer hebt aangevraagd, dien je jezelf ook aan te sluiten bij het sociaal verzekeringsfonds.

Hier betaal je bij een winst lager dan € 1.548,18 geen sociale bijdrage.

Maak je meer winst? Dan betaal je een sociale bijdrage van minimum € 740 per kwartaal in hoofdberoep of € 81,76 in bijberoep (reken op +/- 20,5% op jaarbasis van de winst).

Wat met BTW?

Voor BTW is een heel eenvoudige regel. Bij een omzet (is niet gelijk aan winst!) van minder dan € 25.000 heb je de optie om vrijgesteld te zijn van BTW als kleine onderneming.

Dat is handig: geen complexe BTW aangifte & geen BTW afdragen. Het nadeel: je kan ook de BTW van je kosten/aankopen niet terugtrekken.

Samengevat:

Verkoop je regelmatig iets en twijfel je of het meer dan een hobby aan het worden is, contacteer dan zeker een boekhouder of specialist en bekijk samen even wat er van toepassing is op je specifieke situatie.

Ongeacht in welk scenario je belandt: het is altijd aangewezen om al je bewijzen van kosten goed bij te houden. Elk ticketje, factuur, … Minder vanzelfsprekend is het misschien om ook een overzicht van je ontvangsten te maken. Ook dat is belangrijk (en dat kan gewoon een boekje of mapje zijn met een lijstje).

Over de schrijver
Stephane Stiévenart is de stille kracht achter Het Haakbeest. Samen met Elke Wellens wil hij graag #iedereenaandehaak. Stephane richt zich vooral op alle technische en praktische zaken. Zowel voor Het Haakbeest als voor het haken zelf.
Reactie plaatsen